5 överraskande och föga kända sätt att använda potatisvatten

5 façons surprenantes et peu connues d

Potatiskokvatten slängs ofta utan att ens tänka på det. Detta vatten kan dock vara mycket användbart i olika situationer. Här är 5 fantastiska och miljövänliga sätt att använda potatisvatten.

1. Mata växterna i trädgården

Näringen som finns i potatis finns delvis i kokvattnet. Det vore därför synd att inte utnyttja detta för att mata dina växter! Samla upp det kylda kokvattnet och använd det för att vattna dina blommor, grönsaker och andra växter. Denna metod sparar inte bara vatten, utan förser även dina plantager med viktiga näringsämnen för deras tillväxt.

5 överraskande och föga kända sätt att använda potatisvatten
5 överraskande och föga kända sätt att använda potatisvatten

Akta dig för överskott

Var dock försiktig så att du inte övervattnar dina växter med detta vatten, eftersom det kan innehålla lite salt som tillsätts under tillagningen. Dessutom är det bäst att inte använda detta knep på ömtåliga eller saltkänsliga växter, som vissa blommor eller unga skott.

Läs också :  Gå ner i vikt försiktigt: 7 livsmedel att äta utan måttlighet

2. Rengör fläckarna på plattorna

Potatiskokvatten har avfettande egenskaper som kan användas för att effektivt rengöra fläckar på kakel. Gnugga helt enkelt fläckarna med en trasa indränkt i ljummet kokvatten, skölj sedan med rent vatten. Du kan också lägga till några droppar vit vinäger för att öka effektiviteten hos denna naturliga rengöring.

Testa före användning

Alltid för säkerhets skull rekommenderas det att testa denna metod på ett litet oansenligt område innan det appliceras på hela plattan. Detta säkerställer att kokvattnet inte orsakar missfärgning eller andra skador på ditt golv.

hur man återvinner potatisvatten
hur återvinner man potatisvatten?

3. Få glans till bestick

Om du har silverbestick som har blivit nedsmutsade av tid och användning, kan potatisvattnet hjälpa till att återställa dess glans. Helt enkelt blötlägg silver i ljummet kokvatten i cirka en timme, gnugga den sedan med en mjuk trasa för att ta bort den svärtade filmen. Skölj till sist noggrant med rent vatten och torka av med en annan ren, torr trasa.

Läs också :  Chili con Carne Easy Recept: En välsmakande och tillgänglig kulinarisk resa

Varför fungerar det?

Stärkelsen som frigörs av potatis under tillagningen har förmågan att absorbera de sulfider som är ansvariga för att matta silver. Kokvattnet fungerar därför som ett naturligt rengöringsmedel och deoxiderande medel, vilket gör det möjligt att återställa glans och lyster till dina silverföremål.

4. Förbered buljong för soppor och såser

Istället för att använda kranvatten eller buljongtärningar som ofta innehåller mycket salt, kan du använda kokvattnet från potatisen för att göra dina egna soppor och såser. Det redan varma, näringsrika vattnet kommer att ge extra smak till din matlagning.

Varierade recept

Använd detta vatten som bas för att förbereda en grönsakssoppa, en hemgjord tomatsås eller till och med en buljong för att laga pasta eller ris. Experimentera gärna med olika recept och justera vattenmängderna för att passa din smak och önskade konsistens.

Läs också :  Mormors hemlighet för att framgångsrikt laga ett hårdkokt ägg varje gång
Tips för återvinning av potatisvatten
Tips för återvinning av potatisvatten

5. Lindra hudirritationer

Slutligen, visste du att kokvattnet från potatis också kan användas för att lindra vissa hudåkommor? Tack vare dess antiinflammatoriska och mjukgörande egenskaper, det kan lindra irritation, klåda och rodnad orsakad av insektsbett, solbränna eller utslag.

Hur man fortsätter ?

Applicera helt enkelt en bomullstuss indränkt i kylt kokvatten på det drabbade området och låt stå i några minuter. Du kan upprepa operationen flera gånger om dagen vid behov, tills symtomen avtar.

Sammanfattningsvis har potatisvatten många praktiska och miljövänliga användningsområden, oavsett om det är för trädgårdsarbete, städning, matlagning eller hudvård. Så nästa gång du kokar potatis, överväg att spara det dyrbara vattnet!

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Nyheter » 5 överraskande och föga kända sätt att använda potatisvatten