7 saker du aldrig bör stoppa i diskmaskinen!

que faut-il ne jamais mettre au lave-vaisselle

Diskmaskinen är en viktig utrustning för att underlätta våra dagliga uppgifter. Vissa föremål kan dock skadas eller skada din apparat om de diskas i diskmaskin. I den här artikeln presenterar vi för dig 7 saker du aldrig bör stoppa i diskmaskinen.

1. Köksredskap i trä

Skärbrädor, spatlar, skedar och andra tillbehör gjorda av trä bör handtvättas. Varmvatten och diskmedel kan få träet att svälla, skeva och spricka. Dessutom kan intensiva torkcykler försvaga och så småningom bryta fibrerna i träet.

det som aldrig ska stoppas i diskmaskinen
vad ska aldrig stoppas i diskmaskinen?

Skötselråd:

Tvätta träredskap med en fuktig svamp och lite flytande tvål. Skölj dem noggrant och torka dem omedelbart med en ren handduk.

2. Vassa knivar och professionella knivar

Kockknivar, brödknivar och andra vassa blad kan snabbt mattas när de diskas i diskmaskin. Kontakt med andra föremål under tvättcykeln kan resultera i att bladet spricker eller repas. Dessutom kan knivar också orsaka skador på insidan av din diskmaskin.

Läs också :  Chili con Carne Easy Recept: En välsmakande och tillgänglig kulinarisk resa

Skötselråd:

Tvätta dina vassa knivar för hand med tvål och varmt vatten. Torka försiktigt av bladet för att undvika att skära dig och torka omedelbart kniven med en ren trasa.

3. Gjutjärnsgrytor och stekpannor

Gjutjärn är ett robust och hållbart material, men det håller inte bra vid rengöring i diskmaskin. Detta kan faktiskt orsaka utseende av rost och skada ytans skyddande beläggning.

Skötselråd:

Tvätta gjutjärnsredskap för hand med en mjuk borste och lite tvål. Skölj noggrant och torka omedelbart med en ren handduk. För att förhindra rost, applicera sedan ett tunt lager vegetabilisk olja innan du förvarar grytan eller pannan.

smutsig disk i diskmaskinen
smutsig disk i diskmaskinen

4. Plastförvaringslådor

Även om vissa plastförvaringslådor är designade för att diskas i diskmaskin är det bäst att låta bli. Värme och tvättmedel kan i vissa fall förändra plasten och leda till att potentiellt skadliga ämnen bildas. Dessutom kan lätta lådor slås omkull under tvättcykeln, vilket begränsar deras rengöringseffektivitet.

Läs också :  Mormors hemlighet för att framgångsrikt laga ett hårdkokt ägg varje gång

Skötselråd:

Tvätta plastlådorna för hand med en svamp och flytande tvål. Skölj dem noggrant och torka dem med en ren handduk innan de förvaras.

5. Kristallobjekt

Glas och andra kristallföremål är för ömtåliga för att diskas i diskmaskin. Värme och starka vattenstrålar kan göra att dessa ömtåliga föremål spricker eller till och med går sönder helt.

Skötselråd:

Handtvätt kristallartiklar med en mjuk svamp och flytande tvål. Skölj dem med varmt vatten och torka dem sedan med en luddfri trasa för att undvika ränder.

en fungerande diskmaskin
en fungerande diskmaskin

6. Aluminiumredskap

Vissa köksredskap av aluminium, såsom kastruller, pannor och kakformar, bör inte diskas i diskmaskin. Faktum är att den kemiska reaktionen mellan aluminium och rengöringsmedel kan leda till att deras skyddande beläggning går förlorad och orsaka oxidation.

Skötselråd:

Tvätta aluminiumdelarna med en mjuk svamp och flytande tvål. Skölj dem noggrant och torka dem omedelbart med en ren handduk.

Läs också :  Här är varför du bör ha 2 katter istället för bara en

7. Målade eller förgyllda prydnadsföremål

Tallrikar, koppar och annan servis med handmålade mönster eller gulddetaljer kan förlora sin glans när de diskas i diskmaskin. Kemikalier och värme kan faktiskt försämra färger och ytbehandlingar.

Skötselråd:

Tvätta ömtåliga dekorativa föremål för hand med en mjuk svamp och flytande tvål. Skölj dem noggrant och torka dem med en luddfri trasa för att bevara deras utseende.

Genom att vara noga med att tvätta dessa föremål för hand och genom att följa våra underhållsråd förlänger du livslängden på dina köksredskap och undviker att skada din diskmaskin. Tveka inte att läsa bruksanvisningen för din enhet för att veta vilka ytterligare försiktighetsåtgärder som ska vidtas.

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Nyheter » 7 saker du aldrig bör stoppa i diskmaskinen!