De 3 bästa tipsen för att förhindra att äggskal spricker när du lagar mat

där koka ägg är en delikat och ibland förvirrande konst. Vem har aldrig ställts inför problemet med att ägget spricker när man lagar mat och lämnar en katastrof i din panna? Lyckligtvis finns det enkla lösningar för att undvika denna typ av missöde. Här är de tre bästa tipsen du behöver veta för att skydda dina ägg från denna kulinariska katastrof.

Tips #1: Grunderna för att laga ägg

Först och främst är det viktigt att följa några grundläggande regler när du kokar ägg:

  1. Koka äggen i rumstemperatur för att undvika termisk chock.
  2. Koka inte för många ägg på en gång i en liten kastrull, för att undvika överhettning och övertryck på skalen.
  3. Koka äggen på medelvärme för en gradvis och kontrollerad temperaturhöjning.
Läs också :  Här är varför du bör ha 2 katter istället för bara en

Genom att uppmärksamma dessa tre punkter minskar du avsevärt risken för att dina ägg går sönder under tillagningen.

Tips #2: Använd vit vinäger för att stärka skalet

Varför är vit vinäger effektivt?

DE vit vinäger är en mycket effektiv ingrediens för flera användningsområden i matlagning, speciellt för tillagning av ägg. Denna naturliga produkt har den speciella egenskapen att stärka skalet och därmed förhindra att det försvagas under tillagningen. Faktum är att den vita vinägern som finns i vattnet främjar också bättre bevarande av äggvitan, vilket förhindrar att den sprids i vattnet i händelse av en läcka.

De 3 bästa tipsen för att förhindra att äggskal spricker när du lagar mat
De 3 bästa tipsen för att förhindra att äggskal spricker när du lagar mat

Hur man använder vit vinäger:

För att dra full nytta av fördelarna med vit vinäger när du lagar dina ägg, fyll din kastrull med kallt vatten till äggens höjd (1 cm ovanför) och tillsätt 1 matsked vinäger per liter vatten.

Läs också :  Gå ner i vikt försiktigt: 7 livsmedel att äta utan måttlighet

Koka sedan upp allt och koka under den tid som behövs för att få önskad typ av ägg för mjukkokta ägg eller hårdkokta ägg:

  • 6 minuter för mjukkokta ägg
  • 9 minuter för kokta ägg
  • 12 minuter för hårdkokta ägg

”När tillagningen är klar, doppa omedelbart dina ägg i en glasburk fylld med kallt vatten för att stoppa tillagningen och bevara kvaliteten på äggen.”

Tips #3: Genomborra skalet för att släppa inre tryck

För att förhindra att ägget spricker under tillagningen på grund av trycket som byggs upp inuti det, är det lämpligt att göra ett litet hål i skalet med en ren nål eller små specifika äggverktyg. Denna teknik frigör inte bara kalkstenen som finns i dess innehåll utan hjälper också till att skala av skalet under skalningen.

Läs också :  Chili con Carne Easy Recept: En välsmakande och tillgänglig kulinarisk resa

Var och hur man genomborrar ägget:

Det handlar sedan om att försiktigt sticka hål i den bredaste änden av ägget som innehåller en liten luftficka som kallas en ”luftkammare”. Således kommer det inre trycket som genereras av temperaturökningen att tendera att strömma ut genom den gjorda öppningen, vilket minskar risken för sprickor eller sprickor.

Var dock försiktig så att du inte skadar eller helt bryter skalet under denna operation. Du kan också fästa en bit klibbigt papper på det genomborrade området för att förstärka den försvagade delen och begränsa eventuella läckage av äggvita.

För att förhindra besvär relaterade till att koka ägg är dessa tre tips viktiga: följ de grundläggande reglerna för att tillaga dina ägg, använd vit vinäger för att stelna skalet och stick hål i äggets ”innerrör” för att släppa inre tryck. Genom att följa dessa tekniker noggrant bör du kunna tillaga dina ägg utan problem och på så sätt undvika att de spricker av misstag.

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Nyheter » De 3 bästa tipsen för att förhindra att äggskal spricker när du lagar mat