Hur man avslöjar en kär manipulator: 7 tips för att göra ditt jobb enklare

Inom den sentimentala domänen är det inte ovanligt att stöta på människor med illvilliga avsikter. Manipulatorer är ofta svåra att upptäcka och de orsakar ofta onödigt lidande i ett romantiskt förhållande. För att undvika att bli instängd i en manipulators nät, här är sju tips för att snabbt känna igen dem.

1. Brist på autentisk kommunikation

När du är i närvaro av en manipulator, det kommer att vara svårt för dig att diskutera djupa eller allvarliga ämnen. I själva verket kommer han att föredra att prata om sig själv, sina framgångar och sina egenskaper utan att verkligen uppmärksamma vad du har att säga. Håll dig vaksam om du märker denna tendens hos din partner. Lita på dina instinkter och ifrågasätt eventuellt förhållandets äkthet.

Frekventa men meningslösa konversationsstarter

En manipulator kan också använder förföriska och sackarinord för att maskera din brist på empati. I verkligheten vill han inte veta dina känslor utan snarare vill ha något från dig. Han kan ställa lite intima frågor och sedan gå vidare utan att vänta på ett svar, ett tecken på en ytlig konversation.

Läs också :  En inte så enkel visuell utmaning: hur lång tid tar det för dig att lyckas?
Hur man avslöjar en kär manipulator: 7 tips för att göra ditt jobb enklare
Hur man avslöjar en kär manipulator: 7 tips för att göra ditt jobb enklare

2. Viktimisering som strategi

Manipulatorn poserar ofta som ett offer för att rättfärdiga sitt beteende eller etablera sin kontroll över dig. han kommer inte att tveka att diskutera hans tidigare komplicerade relationer, konsekvenserna av dessa på hans nuvarande liv, såväl som den förbittring han känner mot dem. Var försiktig med denna metod; det används ofta för att mjuka upp dig och få din medkänsla, vilket gör manipulation lättare.

Anklagelig men aldrig skyldig

Observera också att en manipulator sällan tar ansvar för sina misstag. Istället kommer han att föredra att lasta av på andra och anklaga omgivningen istället för att erkänna sina fel.

3. Devalvering som ett verktyg för dominans

En manipulator kan använda devalvering för att manipulera dig. Verkligen, en giftig partner kan ifrågasätta dina färdigheter, dina val eller till och med din smak för att ingjuta tvivel hos dig. Detta kommer att syfta till att få dig att tappa förtroendet för dig själv för att kunna kontrollera dig själv bättre. Återkommande kritik, vare sig subtil eller direkt, är ett tecken på manipulativt beteende.

När komplimanger döljer kritik

Det händer också att komplimanger används på ett omvägande sätt för att slå ner dig. Till exempel kan en manipulator uttrycka beundran för din professionella framgång, samtidigt som han betonar klyftan mellan dig och honom och insinuerar att din framgång är oförtjänt.

Läs också :  En inte så enkel visuell utmaning: hur lång tid tar det för dig att lyckas?

4. Känslomässigt beroende

I ett hälsosamt romantiskt förhållande är partnerna i allmänhet oberoende och var och en är fri att leva sina egna liv. Men med en manipulator kan det vara vanligt att denne söker skapa känslomässigt beroende. Genom att tvinga den andre att enbart vara beroende av honom för att tillgodose sina känslomässiga behov, kan manipulatorn utöva kontroll över den person han påstår sig älska.

Skapande av en ojämlik relation

Denna överdrivna kontroll kan gå så långt att den avskräcker dig från att träffa dina vänner eller familj, isolera dig ännu mer från omvärlden och förstärka detta beroende.

5. Känslomässig utpressning

Emotionell utpressning är en typisk taktik för manipulatorer. De vet exakt vad du bryr dig om och kommer att använda det mot dig. De försöker alltså få dig att böja dig under hotet att bryta upp, ta hämnd eller till och med utesluta dig.. Var vaksam mot denna typ av beteende, eftersom det är mycket skadligt för en balanserad och respektfull relation.

Kärlek under förhållanden

En manipulator erbjuder ofta kärlek och stöd bara om du följer deras förväntningar. Han kommer ibland uttryckligen att uttrycka att om han älskar dig så är det för att du gör den eller den saken för honom och inte på grund av din personlighet.

Läs också :  En inte så enkel visuell utmaning: hur lång tid tar det för dig att lyckas?

6. Liggande och döljande

I ett hälsosamt förhållande måste partners vara ärliga mot varandra. Guld, en manipulator kommer ofta att njuta av att ljuga för dig, frivilligt eller genom att utelämna. Det är därför troligt att du kommer att upptäcka dolda aspekter av hans liv, oavsett om det är ett oroligt förflutet, ett dubbelliv eller till och med sentimentalt bedrägeri.

Underlåtenhet att hålla löften

Dessutom innebär manipulativt beteende ofta att man inte följer åtaganden som gjorts tillsammans, vilket framhäver ens opålitlighet.

7. Projektion och förnekande

Slutligen, ett tydligt tecken på en manipulativ partner är deras tendens att projicera sina egna brister på dig. Om du märker att din andra hälft anklagar dig för saker som är mer i linje med hennes eget beteende, kan det bero på att hon känner sig hotad och försöker reflektera denna negativa bild på dig för att skydda sig själv.

Ihållande desorientering

Resultat av denna projektion och denna ständiga förnekelse: du kommer ofta att känna förvirring när du är i manipulatorns närvaro. Du kan inte längre skilja på verkligheten och vad han konstruerar kring sig själv.

Att vara uppmärksam på dessa olika tecken gör att du kan känna igen en manipulator i kärlek och därmed undvika att utveckla ett giftigt förhållande. Var inte rädd för att ta hand om dig själv och sätta dina gränser tidigt i ett förhållande. En sund relation bygger på balans, ömsesidig hänsyn och respekt för individualiteter.

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Psykologi » Hur man avslöjar en kär manipulator: 7 tips för att göra ditt jobb enklare