Våra hundars mystiska blickar: vad betyder de egentligen?

Vi har alla upplevt det ögonblicket när vår trogna fyrbenta följeslagare stirrar på oss, ibland till och med utan någon uppenbar anledning. Även om det är en naturlig aspekt av hundens beteende, den här frågan fascinerar ofta ägare: ”Varför stirrar min hund på mig? ”. I den här artikeln dissekerar vi de olika orsakerna bakom detta utseende genom att analysera hundspråk och utvecklingen av relationer mellan människor och hundar.

Ett förfäders arv: Vargar och visuell kommunikation

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att hundar är direkta ättlingar till vargar, och så mycket av deras beteende kommer från deras vilda förfäder. Vargar har, liksom våra fyrbenta vänner, alltid varit sociala djur som kommunicerar främst genom sina kroppar, särskilt genom sina ögon, ansiktsuttryck och ställningar.

Denna visuella kommunikation tjänade sedan till att upprätthålla gruppens sammanhållning. Våra hundvänner har därför behållit en del av detta arv, varför en enkel blick ekar förfäders instinkter och spelar en avgörande roll under deras interaktion med sina kamrater och med människor. Din hunds blick kan därför ha flera betydelser.

Läs också :  Gå ner i vikt försiktigt: 7 livsmedel att äta utan måttlighet
Våra hundars mystiska blickar: vad betyder de egentligen?
Våra hundars mystiska blickar: vad betyder de egentligen?

Utseendet för att uttrycka känslor och behov

En av de främsta anledningarna till att en hund stirrar på dig är att kommunicera sina känslor och behov. Till exempel :

  • En begäran om uppmärksamhet : Din hund kanske helt enkelt vill få din uppmärksamhet, be om kram eller påminna dig om att det är dags för hans promenad.
  • Av nyfikenhet : Hundar är nyfikna djur som villigt observerar sin miljö och de levande varelserna runt dem. Din hund som tittar på dig kan vara en enkel observationshandling.
  • Av oro : En orolig eller stressad hund tenderar att titta noga på sin ägare i hopp om att finna tröst eller förstå vad som händer.
  • Av underkastelse : Om blicken åtföljs av tecken som sänkt svans eller slickning av läpparna, uttrycker den en hållning av underkastelse mot dig.
Läs också :  Det perfekta tipset för att rengöra dina glasögon utan att repa dem och få dem att se ut som nya

Vissa utseende kan dock spegla mer problematiska avsikter.

Rädsla eller aggression

Även om utseendet ibland är ofarligt och uttrycksfullt kan det också vara det provokativ. I vissa situationer kan din hund titta insisterande på dig och anta en hotfull hållning (spetsade öron, hårstrån, etc.). Dessa beteenden kan bero på rädsla, ångest, aggression eller till och med en beteendestörning. I dessa fall är det viktigt att förstå orsakerna till denna attityd och att konsultera en hundträningsspecialist för att hitta lösningar.

Ett sätt att skapa en kontakt med människor

Med tiden och domesticeringen har hundar utvecklat en unik relation med människor. Denna förmåga att etablera ett starkt band bygger delvis på deras förmåga att förstå våra känslor och vårt kroppsspråk, inklusive naturligtvis utseendet. Hunden har till och med utvecklat ett fenomen som kallas ”distress look”, det vill säga en blick som väcker en empatisk och stödjande reaktion hos människor. Denna look stärker sedan bandet mellan husse och hans valp.

Delade intressen: Synkronisering mellan människor och hundar

En japansk studie från 2015 av Miho Nagasawa tyder på att när hundar stirrar under långa perioder på sina ägare, orsakar det en ökning av oxytocinnivåerna, även känd som kärlekshormonet, i båda parter. Detta skapar en god cirkel där alla bidrar till att stärka den känslomässiga relationen och anknytningen. Din hunds blick kan därför vara ett verkligt tecken på tillgivenhet och koppling mellan dig och honom.

Läs också :  Chili con Carne Easy Recept: En välsmakande och tillgänglig kulinarisk resa

Speciella situationer där du måste tolka din hunds blick

Förutom de skäl som nämns ovan finns det vissa situationer som kan förklara din hunds enträgna blick:

  • Att lära sig en ny övning : Om du tränar din hund att lära sig ett nytt trick eller en specifik regel, är det helt normalt att han stirrar på dig för att förstå dina förväntningar och vänta på dina kommandon.
  • Fysiskt obehag : Din hunds enträgna blick kan ibland motiveras av fysiskt obehag, om till exempel något stör honom eller gör ont. I det här fallet, tveka inte att rådfråga din veterinär för att kontrollera att allt är okej.

Våra hundvänners utseende är långt ifrån ofarligt. Oavsett om de ska uttrycka sina känslor eller behov, provocera oss eller tvärtom stärka vårt känslomässiga band, avslöjar de en komplexitet och en intelligens som gör rikedomen i relationen mellan människan och hans hund. Lär dig att tyda din hunds blick för att bättre förstå hans motivation och på så sätt stärka ditt band!

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Nyheter » Våra hundars mystiska blickar: vad betyder de egentligen?