Varför finns inte rum 420 och 13 på de allra flesta hotell?

Pourquoi n

Du har säkert märkt under dina affärs- eller fritidsresor att vissa rum, som 13 eller 420, ofta saknas på hotell. Men varför finns det inga rum 420 och 13 i vissa anläggningar? Låt oss tillsammans dyka in i orsakerna bakom dessa märkliga försvinnanden.

Rädslan för otur: rum nummer 13

Siffran 13 anses av många kulturer vara ett tecken på otur, vilket till stor del förklarar bristen på rum med detta nummer på hotell. Detta allmän uppfattning härrör särskilt från det faktum att Judas, förrädaren som överlämnade Jesus till de romerska myndigheterna, var den trettonde lärjungen som satt vid den sista måltiden.

Läs också :  Gå ner i vikt försiktigt: 7 livsmedel att äta utan måttlighet
Varför finns det inga rum 420 och 13 på hotell
Varför finns det inte rum 420 och 13 på hotell?

Triskaidekafobi: den irrationella rädslan för siffran 13

Många människor lider av triskaidekafobi, en fobi kopplad till rädslan för siffran 13. För att undvika att orsaka en känsla av obehag hos sina kunder väljer många hotellägare att helt enkelt ta bort rum 13 från sin anläggning. Vissa går till och med så långt att de också tar bort 13:e våningen, ibland ersätter den med en mezzanin eller en relaxavdelning.

Legenden om rum 420

Om frånvaron av rum nummer 13 har sina rötter i religiös övertygelse, är den för rum 420 kopplad till en helt annan legend. Siffran 420 hänvisar faktiskt till koden som användes av en grupp kaliforniska vänner på 1970-talet för att signalera att det var dags att träffas och konsumera cannabis. Sedan dess har termen 420 har blivit en internationell symbol för marijuanaanvändning.

Läs också :  Chili con Carne Easy Recept: En välsmakande och tillgänglig kulinarisk resa
Rumsnummer som inte finns på hotell
Rumsnummer som inte finns på hotell

Förhindra skador och stöld

För att förhindra att kunder frestas att stjäla eller vandalisera skyltarna som anger antalet rum 420, eller till och med organisera illegala aktiviteter där, väljer vissa hotellägare helt enkelt att ignorera detta nummer. På så sätt undviker de potentiella problem med lagen och bevarar lugnet i deras etablering.

Andra saknade nummer: vidskepelse och traditioner

Förutom rum 13 och 420 finns det andra nummer som medvetet kan utelämnas på hotell beroende på kulturer och traditioner.

  1. Nummer 4: I asiatiska länder, särskilt i Kina, Japan och Sydkorea, anses siffran 4 vara otur eftersom dess uttal ligger mycket nära ordet ”död”. Det är därför inte ovanligt att hotell som ligger i dessa regioner undviker att använda detta nummer för sina rum.
  2. Nummer 17: I Italien förknippas siffran 17 med otur på grund av dess likhet med ordet ”VIXI” i romerska siffror, som betyder ”jag levde” och kan därför tolkas som ett för tidigt dödsbesked. Italienska hotell föredrar ofta att undvika detta nummer, precis som vissa flygbolag vägrar att tilldela plats 17 till sina passagerare.
Läs också :  Här är varför du bör ha 2 katter istället för bara en
Saknade rumsnummer på hotell
Saknade rumsnummer på hotell

När hotell spelar originalitetskortet

Men inför alla dessa vidskepelser och legender, väljer vissa anläggningar att helt anta dessa kontroversiella siffror och till och med göra dem till turistattraktioner i sin egen rätt.

Temarum för att sticka ut

Det finns till exempel hotell där rum 13 är inrett på temat tur, med lyckoföremål eller inspirerande citat. Andra anläggningar har valt att inreda sitt rum 420 som ett veritabelt cannabistempel, som erbjuder väggmålningar, tillbehör och böcker om denna växt.

Dessa vågade initiativ tillåter inte bara att leka med etablerade koder, utan också att locka nyfikna kunder som är sugna på originella upplevelser. Således, långt ifrån att representera en förbannelse, kan dessa rumsnummer bli en riktig tillgång för hotellägare som vågar sticka ut.

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Nyheter » Varför finns inte rum 420 och 13 på de allra flesta hotell?