Varför lägga kaffesump i växter?

Pourquoi mettre du marc de café dans les plantes ?

Kaffesump är en naturlig produkt från kaffetillverkningsprocessen. Detta är den fasta återstoden som finns kvar efter bryggning av malda kaffebönor. Kaffesump har många fördelaktiga egenskaper för växter och deras tillväxt. Lägg kaffesump i plantorna har flera fördelar för dem, särskilt som gödningsmedel, avstötande medel och jordvårdsmedel. Så varför ska du inkludera kaffesump i din trädgårdsrutin? Här är några spännande anledningar.

1. Ett näringsrikt naturligt gödselmedel

Kaffesump är rikt på viktiga växtnäringsämnen, såsom kväve, fosfor och kalium. Dessa näringsämnen är nödvändiga för utveckling och tillväxt av växter. När du tillsätter kaffesump till dina växter ger du dem naturligt näring med dessa välbehövliga element.

Exempel: Att tillsätta kaffesump till rosor hjälper till att få rikligare och kraftigare blomning tack vare fosforhalten i sumpen.

Varför lägga kaffesump i växter?
Varför lägga kaffesump i växter?

2. Förbättrad markstruktur

Kaffesump kan avsevärt förbättra markstrukturen genom att öka luftningskapaciteten och vattenretention. Det främjar också tillväxten av nyttiga mikroorganismer som bryter ner organiskt material och släpper ut näringsämnen i jorden, vilket bidrar till en sund växttillväxt.

Exempel: Att lägga till kaffesump till lerjord kan hjälpa till att göra dem lättare och lättare att arbeta med genom att förbättra deras struktur.

3. Naturligt skadedjursmedel

Kaffesump innehåller föreningar som fungerar som repellerande medel mot vissa trädgårdsskadegörare, såsom sniglar och sniglar. Faktum är att syran och den grova konsistensen av märket avskräcker dessa parasiter från att komma för att sluka dina dyrbara växter.

Exempel: Att strö kaffesump runt de unga skotten hjälper till att hålla sniglar borta och skyddar därmed plantorna från de skador de kan orsaka.

kaffesump: ett naturligt avvisande medel
kaffesump: ett naturligt avvisande medel

4. En allierad mot vissa sjukdomar

Regelbunden användning av kaffesump i din trädgård kan hjälpa till att förebygga vissa svampsjukdomar, såsom mjöldagg och rost. Detta beror på de naturliga svampdödande egenskaperna hos kaffesump som begränsar utvecklingen av patogena svampar som är ansvariga för dessa sjukdomar.

Exempel: En matsked kaffesump blandad med en liter vatten kan sprayas på bladen av växter med mjöldagg för att stoppa spridningen av sjukdomen.

5. Bidrag till hållbar utveckling

Genom att använda kaffesump i din trädgård deltar du i avfallsminskning och hållbar utveckling. I själva verket är kaffesump en återvunnen produkt som kan återanvändas, vilket gör att de inte hamnar på soptippar eller deponier.

Exempel: Samla kaffesump från dina dagliga förberedelser och lägg dem regelbundet till din hemgjorda kompost för att skapa en näringsrik tillsats för dina växter.

Vad ska man komma ihåg?

Att lägga kaffesump i växter har därför flera anmärkningsvärda fördelar både för deras tillväxt och för deras skydd. Näringsämnena i kaffesump hjälper växter att växa hälsosamt, medan dess svampdödande och avvisande egenskaper skyddar mot sjukdomar och skadedjur. Dessutom bidrar användningen av kaffesump till ett ansvarsfullt ekologiskt förhållningssätt genom att förbättra en produkt som ofta slängs. Så tveka inte att integrera detta naturliga och effektiva trick i din trädgårdsrutin!

Läs också :  Det perfekta tipset för att rengöra dina glasögon utan att repa dem och få dem att se ut som nya

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Nyheter » Varför lägga kaffesump i växter?