Varför ska vi inte längre lägga den blöta telefonen i ris och vad ska vi göra istället?

Pourquoi ne faut-il plus mettre le téléphone mouillé dans du riz et que faire à la place ?

Om du någon gång av misstag har tappat din smartphone i vatten eller någon annan vätska, har du förmodligen hört att det bästa du kan göra är att lägga den i en påse med rått ris. Dock, denna välkända metod anses inte längre vara det bästa alternativet för att reparera en vattenskadad telefon. I den här artikeln kommer vi att undersöka varför denna rismyt kvarstår och vilka är de effektiva alternativen för att spara din smartphone.

Gränserna för råa riskorn för att torka en telefon

Risteknikens popularitet bygger på idén att råa riskorn har absorberande egenskaper som hjälper till att avlägsna fukt från telefonen. Även om ris verkligen kan absorbera en del fukt, har det flera nackdelar när det gäller att helt torka ut en elektronisk enhet:

Läs också :  Radera en rödvinsfläck på ett ögonblick med detta enkla, naturliga tips
Varför ska vi inte längre lägga den blöta telefonen i ris och vad ska vi göra istället?
Varför ska vi inte längre lägga den blöta telefonen i ris och vad ska vi göra istället?
  • Ris är inte tillräckligt absorberande: Riskorn kan ha svårt att absorbera allt vatten inuti en telefon, speciellt om telefonen har varit nedsänkt under en längre tid.
  • Risk för skräp: Genom att lägga din telefon i en påse med ris riskerar du också att introducera fina rispartiklar inuti enheten, vilket kan orsaka blockeringar eller kortslutningar.
  • Den tid som behövs för att torka: Att lämna en telefon i ris i 24-48 timmar kanske inte räcker för att avlägsna all fukt inuti, vilket medför risk för korrosion eller elektriska skador.

På grund av dessa begränsningar är det uppenbart att ris inte är den magiska kulan för att rädda din våta smartphone.

Alternativen för att torka och reparera en vattenskadad telefon

Lyckligtvis finns det mer effektiva metoder för att försöka rädda en vattenskadad smartphone. Här är några alternativ att utforska:

Läs också :  Det praktiska tipset att inte längre ha reflexer på dina glasögon om de inte är antireflexbehandlade

Stäng av enheten omedelbart och ta bort batteriet om möjligt

Det avgörande första steget för att minimera vattenskador är att omedelbart stänga av din telefon och ta bort batteriet om möjligt. Detta minskar risken för kortslutningar och elektriska skador.

Använd en dammsugare för att ta bort överflödigt vatten

Om du har tillgång till en dammsugare, använd den för att suga ut så mycket vatten ur telefonen som möjligt. Denna metod är effektivare än ris eftersom den snabbt tar bort en stor mängd vatten utan att införa ytterligare skräp inuti enheten.

Torka telefonen med ett absorberande material

Efter att ha tagit bort så mycket vatten som möjligt med ett vakuum, linda in telefonen i ett absorberande material, till exempel en pappershandduk eller en mjuk trasa. Låt den torka i flera timmar, eller till och med över natten, för att ta bort så mycket fukt som möjligt.

Läs också :  Att få ditt badkar att glänsa på 5 minuter är möjligt tack vare denna mormors hemlighet!

Använd effektivare torkmedel än ris

Istället för att ta till ris, välj starkare torkmedel som:

  • Silikagel: Dessa små påsar innehåller kiselgelpärlor som är mycket effektivare för att absorbera fukt än råa riskorn. Du kan använda räddade påsar från andra produkter eller köpa sådana som är specifikt för denna användning.
  • Kattsand: Kiselbaserad kattsand är också mycket absorberande och kan användas som ett alternativ till ris. Se bara till att linda in din telefon i ett rent tyg innan du placerar den i sanden för att förhindra att partiklar kommer in i enheten.

När ska man rådfråga en smartphonereparatör?

Även om du har följt alla rekommenderade steg för att torka och rengöra din telefon efter kontakt med vatten, kan interna skador kvarstå. Om din telefon inte fungerar korrekt efter att ha provat dessa torkmetoder är det bäst att konsultera en professionell smartphonereparatör. De kommer att kunna bedöma omfattningen av skadan och erbjuda dig lämpliga lösningar för att återställa din enhet till att fungera.

Sammanfattningsvis, även om råristekniken används flitigt, anses den inte längre vara det bästa alternativet för att torka en våt telefon. Det finns effektivare alternativ, som att använda en dammsugare eller effektivare torkmedel. Tveka inte att rådfråga en professionell om du har några tvivel om din smartphones skick efter en incident med vatten.

Foto av författare
Författarinformation, Ellinor Johansson
Jag brinner för psykologi och spenderar min tid med att leta efter nya intellektuella utmaningar för att träna mitt sinne men också för att koppla av.
Huvudsidan » Nyheter » Varför ska vi inte längre lägga den blöta telefonen i ris och vad ska vi göra istället?